Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    11 Ocak 2023

    11.HD 2017 2951E. Patent Başvurusu Gasbının Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması İstemi

    25 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Nevşehir Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Nevşehir Patent
    Anasayfa - NEVŞEHİR DERİNKUYU KURU FASULYESİ
    Coğrafi İşaretler

    NEVŞEHİR DERİNKUYU KURU FASULYESİ

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN7 Temmuz 2022Güncelleme:7 Temmuz 2022Yorum yapılmamış8 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    No: 952 – Menşe Adı DERİNKUYU KURU FASULYESİ

    Tescil Ettiren

    DERİNKUYU KAYMAKAMLIĞI

    Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 14.01.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 22.11.2021 tarihinde tescil edilmiştir.

    Tescil No                                             952

    Tescil Tarihi                                   : 22.11.2021

    Başvuru No                                     : C2021/015

    Başvuru Tarihi                              : 14.01.2021

    Coğrafi İşaretin Adı                     : Derinkuyu Kuru Fasulyesi

    Ürün / Ürün Grubu                       : Kuru fasulye / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar

    Coğrafi İşaretin Türü                   : Menşe adı

    Tescil Ettiren                                  : Derinkuyu Kaymakamlığı

    Tescil Ettirenin Adresi                 : Cumhuriyet Mah. Derinkuyu NEVŞEHİR

    Coğrafi Sınırı                                 : Nevşehir ili Derinkuyu ilçesi

    Kullanım Biçimi                            : Derinkuyu Kuru Fasulyesi ibaresi ve menşe adı amblemi ürünün veya

    ambalajının üzerinde yer alır. Ürünün veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında, Derinkuyu Kuru Fasulyesi ibaresi ve menşe adı amblemi işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

    İÇİNDEKİLER

    • Nevşehir Derinkuyu Kuru Fasulyesi Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
    • Nevşehir Derinkuyu Kuru Fasulyesi Üretim Metodu:
    • Denetleme:

    Nevşehir Derinkuyu Kuru Fasulyesi Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

    Yemeklik tane baklagiller arasında yer alan Derinkuyu Kuru Fasulyesi; Latince tür adı Phaseolus vulgaris

    L. olan fasulyelerden üretilir. Bitki yapısı bakımından saçak köklü ve bodur sayılabilecek fasulye grubundadır.

    Derinkuyu Kuru Fasulyesi; Nevşehir ilinin Derinkuyu ilçesinde uzun yıllardır üretilir ve özellikle tüketicileri tarafından bölgede lezzeti ve kısa sürede pişmesi ile bilinir. Derinkuyu Kuru Fasulyesi; ortalama 20 dakika gibi kısa bir sürede pişmesi ve bununla birlikte pişerken dağılmaması nedeni ile tüketicileri tarafından tercih edilen bir tarım üründür.

    Derinkuyu ilçesi; Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Melendiz Dağları arasında kalan, volkanik çanak şeklindeki Misli Ovasının içerisinde yer alır. İlçenin toprak yapısı; kumlu-tınlı, killi ve volkanik kökenli olup, su geçirgenliği yüksek, mineral madde yönünden zengindir. Ürünün yetiştiriciliği açısından istenilen sıcak ve karasal iklim koşullarına sahiptir.

    Belirtilen coğrafi sınırın; sıcak ve karasal iklimi, kumlu-tınlı, killi toprak yapısı, özellikle ürünün kurutulmasında ilçenin sıcak ve karasal iklim özellikleri ve kullanılan üretim metodu sayesinde, aşağıda verilen bazı ürün özellikleri sağlanır (Tablo-1).

    Bitki boyu40-60 cm
    Bitki dal sayısı3-8 adet
    Bitki yaprak sayısı16-108 adet
    İlk bakla yüksekliği5-7 cm
    Bitkide bakla sayısı12-30 adet
    Bakladaki tohum sayısı4-8 adet
    100 dane ağırlığı20-32 g
    Protein oranı (kuru maddede, en az)% 13
    Dekar başına verim250-450 kg

    Tablo-1. Ürün Özellikleri

    Nevşehir Derinkuyu Kuru Fasulyesi Üretim Metodu:

    Derinkuyu Kuru Fasulyesi Yetiştiriciliği ve Üretim Aşamaları:

    Bahçe / Tarla Tesisi: Yetiştiriciler, üretim sezonunda hasadını yapmış olduğu kuru fasulyelerden bir sonraki yıl ekecekleri alana yetecek kadar tohumluklarını ayırırlar. Ayrılan tohumluklar, kuru ve serin bir ortamda bir daha ki fasulye ekimine kadar uygun koşullarda muhafaza edilmelidir.

    Fasulye ekilecek tarlaların nadasa bırakılmış ya da nöbetleşe ekim yapılmış alanlardan seçilmesi verim açısından daha uygundur. Fasulye üretimi yapılacak tarlaların genellikle yılın ekim-kasım aylarında pullukla derin sürümü yapılarak toprağının havalanması ve kış boyunca alacağı yağışları muhafaza etmesine yardımcı olunur. Toprağın bu aylarda pulluk ile sürümü mümkün değilse takriben mart ayında toprağın pullukla sürülmesi daha uygun olur. Toprakta yabancı ot bulunması durumunda uygun ilaçlama yapılarak kültivatör ile bu bitki koruma ürünlerinin toprağa karışması sağlanmalıdır. Mayıs ayının başında ise fasulye ekimi öncesi düz zemini hazırlamak için tırmık, kültivatör vb. yardımı ile toprağın tesviyesi yapılır.

    Bölgede genellikle nisan ve mayıs aylarının başlarında zirai don olayı görülebileceği için kuru fasulye ekimi; takriben mayıs ayının ilk yarısında başlayarak en geç haziran ayının ilk haftasında sonlandırılır. Dekara 8-10 kg gelecek şekilde tohum kullanılır. Kuru fasulye ekimi genel itibariyle havalı ekim mibzeri ile sıra arası ortalama 45 cm ve sıra üstü 10-15 cm olacak şekilde sıra usulü ekim şeklinde yapılır. İklim koşulları, yetiştiricilik vb. koşullara bağlı olarak kuru fasulye için ortalama 90 gün içerisinde hasat olgunluğuna erişilir.

    Toprak ve İklim İstekleri: Mineral maddelerce zengin, kumlu-tınlı, killi ve su geçirgenliği yüksek topraklar ürünün yetiştiriciliğinde tercih edilen en uygun topraklardır.

    Bitkinin iyi bir şekilde gelişmesi için sıcaklık aralığının 16-24°C olmasını istenir. Bu yüzden fasulye sıcak iklim bitkisidir. Fasulye tohumlarının çimlenebilmesi için toprak sıcaklığının ortalama 10°C’de istenir. En uygun çimlenme sıcaklığı 18-20°C aralığı olup zirai don olaylarına karşı bitki oldukça hassastır. Don olayının olmadığı gün sayısı 100-120 gün olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Sıcaklığın 30°C civarında olması başarılı yetiştiriciliğin üst sınırını oluşturur. 30°C’nin üzerindeki sıcaklıklar bitkide çiçek dökülmesini hızlandırır ve sıcaklık 35°C’nin üzerinde ise bitkide tane tutma verimi oldukça azalır. Yetiştiricilikte en iyi sonuçlar, çimlenmede sıcak ve çiçeklenmede serin geçen iklim koşullarında gerçekleşir. Bu bağlamda uygun sulama yapılması da önemli bir parametredir.

    Gübreleme: Bitkinin gübre ihtiyacının belirlenebilmesi için belirli periyotlarda toprak ve yaprak analizlerinin yapılması önerilir. Bu sebeple yetiştiriciler tarafından farklı gübreleme programları uygulanmakla birlikte, yetiştiricilikte çiftlik / ahır gübresi ve / veya ticari gübreleme yapılması uygun olur.

    Ekim öncesi taban gübresi olarak 20-20 kg azot-fosfor ve / veya 15-15-15 kg azot-fosfor ve potasyum kompoze gübresinden birini dekara 40-45 kg olacak şekilde kullanılması tavsiye edilir. Bitkinin boylanması amacı ile ikinci sulama ile birlikte dekara 10-15 kg olacak şekilde ortalama %45 azot içerikli üre gübresi kullanılması tavsiye edilir. Danelerin oluşum döneminde kuru fasulyenin verimliliğini ve dayanıklılığını arttırmak için dekara 5- 6 kg gelecek şekilde kalsiyum nitratlı gübreler ile üst gübreleme yapılabilir. Fasulye daneleri oluşup kurumaya başlayınca danelerin irileşmesini sağlamak için dekara 20-25 kg olacak şekilde ortalama %25 kalsiyum amonyum nitrat ve potasyum nitrat içeren gübrelerden birinin verilerek, üretim sezonunun kalan kısmı boyunca gübrelemenin bitirilmesi önerilir.

    Sulama: Derinkuyu ilçesinin özellikle fasulyenin çiçeklenme dönemin de yeterli yağış almamasından dolayı aşırı sıcaktan etkilenmemesi için yetiştiricilik koşullarının izlenimleri yapılarak sulama ihtiyaçları iklim şartlarına göre ayarlanır. Kuru fasulye yetiştiriciliğinde genellikle yağmurlama şeklinde sulama kullanılır. İlk sulama kuru tarım ekimi yapılmış ise en geç 1-2 gün içerisinde yapılması önerilir. İlk sulama yapıldıktan sonra kök ve gövde çürüklüğü vb. sorunlara maruz kalmamak için ikinci sulama bitki boyunun 15-20 cm olduğu gelişim periyodunda yapılması uygun olur. Daha sonraki sulamalar arazinin bulunduğu mevki ve toprak yapısı itibari ile yaklaşık 4-5 gün ara ile bitki kurumaya başlayana kadar devam ettirilir. Bitki kurumaya başladıktan sonra sulama aralığının 8-10 güne çıkartılması ve 2-3 defa daha sulama yapılarak sulamanın kesilmesi tavsiye edilir.

    Zirai Mücadele: Fasulye yetiştiriciliğinde zirai mücadele yapılırken öncelikle fidelerin / tohumların hastalıklardan ari, sağlıklı bitkilerden seçilmesi sağlanmalıdır. Fidelikler hastalıksız, temiz yerlerde kurulmalıdır. Fideler aşırı sulanmamalı, sık sık havalandırılmalıdır. Yabancı ot, hastalık ve zararlılar ile gerektiğinde kimyasal mücadele yapılır. Zirai mücadelede ilgili mevzuata uygun bitki koruma ürünleri kullanılır.

    Hasat ve Ürünün Kurutulması: Takriben yılın ağustos-eylül aylarında; hava sıcaklığının yeterli olgunlaşmaya fırsat vermesi sonucu fasulye hasadı yapılır. Fasulye hasadı genellikle elle yolma suretiyle yapılır. Hasadı yapılan bitkiler sıra üzerinde öbekler halinde tarlaya dizilerek iklim koşullarına bağlı olarak 10-15 gün kadar güneş altında kurutulur. Kuru fasulyeler harman makineleri ile tarladan toplanarak hasat ve kurutma işlemi biter.

    Ayrıca hasat işlemi sonrası fasulye daneleri diğer istenmeyen bitki kısımlarından ayrılır, elenerek boylanır ve sergi bezlerine serilerek güneş altında kurutulabilir.

    Depolama ve Muhafaza Koşulları: Hasadı ve kurutulması biten fasulyeler gıda ile temasa uygun kaplara / çuvallara alınır. Hasat edilen ürünün kısa sürede pazara ve tüketiciye ulaştırılması esastır. Ürünün tüketiciye ulaştırılana kadar serin, kokulardan ari, temiz ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi ve taşınması sağlanır. Derinkuyu Kuru Fasulyesi; ilgili gıda mevzuatına uygun etiket bilgileri ile dökme ya da gıda ile temasa uygun ambalajlarda tüketiciye arz edilir.

    Denetleme:

    Denetimler; Derinkuyu Kaymakamlığı koordinatörlüğünde; Derinkuyu Kaymakamlığı ile Derinkuyu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün katılımıyla en az 3 kişiden oluşan denetim merci tarafından gerçekleştirilir.

    Denetim yılda en az bir kere yapılır. Şikâyet üzerine veya gerekli görülen hallerde ayrıca denetim yapılabilir. Yapılan denetimler; 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu uyarınca raporlanarak her yıl düzenli olarak Derinkuyu Kaymakamlığı tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulur.

    Denetim merci, Derinkuyu Kuru Fasulyesi coğrafi işareti kullanım biçiminin uygunluğunu, ürünün hasadı, kurutulması, depolama ve muhafaza koşulları ile “Üretim Metodu” bölümünde belirtilen hususlara uygun üretim yapılıp yapılmadığını denetler. Denetim sırasında tespit edilen uygunsuzluklar ile alınması gerekli tedbirler denetlenen ilgili kişi, kurum veya kuruluşa bildirilir.

    Denetim merci, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Tescil ettiren, hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleNEVŞEHİR AVANOS ÇÖMLEĞİ
    Sonraki Makale NEVŞEHİR KAYMAKLI KURU KAYMAĞI
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    NEVŞEHİR TESTİ KEBABI

    7 Temmuz 2022

    NEVŞEHİR SİMİDİ

    7 Temmuz 2022

    NEVŞEHİR KABAK ÇEKİRDEĞİ

    7 Temmuz 2022

    NEVŞEHİR KAYMAKLI ÇÖREĞİ

    7 Temmuz 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Patent Firmaları

    30 Mayıs 2022

    Online Marka Sorgulama

    2 Haziran 2022

    Garanti Belgesi Yönetmenliği

    2 Haziran 2022

    5147 Sayılı Entegre Devre Topoğrafyalarının Korunması Hakkında Kanun

    2 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Marka Makaleler

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    Yazar Bülent AYDIN11 Ocak 20230

    2023 marka tescil ücreti, tasarım tescil ücretleri, patent ücretleri, faydalı model ücretleri ve TÜRKPATENT sicil kayıt fiyatları…

    11.HD 2017 2951E. Patent Başvurusu Gasbının Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması İstemi

    25 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022

    Telif Hakkı Nedir

    30 Kasım 2022

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Nevşehir Patent, İstanbul merkez ofisi, Üsküdar Patent, Ümraniye Web Tasarım vb. onlarca şube ve çözüm ortaklarıyla birlikte müvekkillerine patent, faydalı model, marka tescil ve tasarım tescil ve danışmanlık hizmetleri veren TÜRKPATENT'e kayıtlı vekillik sirketi olan ETKİN PATENT'in iştiraki ve tescilli markasıdır.

    0536 580 37 57 nolu telefon ve/veya WhatsApp üzerinden, Uzman Marka Vekili ve Danışmanlarımızdan ÜCRETSİZ yardım ve destek alabilirsiniz.

    SON YAZILAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    11 Ocak 2023

    11.HD 2017 2951E. Patent Başvurusu Gasbının Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması İstemi

    25 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Gizlilik
      • Güvenlik
      • İade Ve İptal Koşulları
      • Hizmet Sözleşmesi
      • Kullanım Koşulları
      Telif hakkı © 2023 Nevşehir Patent - Tüm hakları saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.